Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Työhaastattelukysymykset – Näihin kannattaa varautua

Työhaastatteluissa toistuvat usein samat kysymykset. Näihin kannattaa miettiä jo etukäteen vastaukset, joilla tuot omaa osaamistasi mahdollisimman hyvin esille. Usein työnhakijat suhtautuvat työhaastatteluun ihan väärällä tavalla. Työhaastattelu on myyntitapaaminen, jossa myytävänä tuotteena olet sinä itse.

Työhaastatteluun kannattaa siis varautua huolellisesti. Kannattaa myös harkita tärkeän haastattelun harjoittelua ystävän kanssa. Kaverisi voi esittää työhaastattelijaa ja sinä itseäsi.

Perinteiset haastattelukysymykset ja mihin niillä pyritään

Työhaastattelu on näytös, jossa haastattelijan tarkoituksena on saada todellinen kuva sinusta. Sinun tehtäväsi taas on esittää täydellistä työnhakijaa. Tämä on jopa vähän nurinkurista, sillä näin ollen työhaastattelussa parhaiten menestyvät ihmiset ovat henkilöitä, jotka ovat hyviä työhaastattelussa, eivätkä välttämättä käytännön työssä. Tämä on kuitenkin nykyinen tapa toimia ja siihen asti kunnes joku kehittää paremman mallin, on meidän kaikkien pakko leikkiä mukana tässä yhteisessä leikissä.

Yleisimpiä haastattelukysymyksiä:

Nämä ovat kysymyksiä, jotka toistuvat lähes kaikissa työhaastatteluissa. Sen takia niiden vastaukset on syytä opetella jo etukäteen.

 1. Kerro jotain itsestäsi.
 2. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? (Käytännössä kysytään haluatko sitoutua tähän työpaikkaan ja haluatko kehittyä.)
 3. Kerro suurin saavutuksesi. (Missä olet hyvä? Mitä arvostat elämässä?)
 4. Kerro suurin epäonnistumisesi. (Osaatko katsoa tekemisiäsi subjektiivisesti.)
 5. Miten työskentelet yksin, tiimissä? (Tuletko toimeen muiden työntekijöiden kanssa?)
 6. Toimitko hyvin stressaantuneena? (Tässä työssä tulet stressaantumaan, selviätkö siitä?)
 7. Millainen on täydellinen työpaikka? (Mitä asioita arvostat työssä?)
 8. Millainen on täydellinen työpäivä? (Kaipaatko kiitosta, arvostatko asioiden saavuttamista vai normaalia puurtamista?)
 9. Miksi meidän kannattaisi palkata juuri sinut? (Myy itsesi meille. Mitä hyötyä sinusta on?)
 10. Missä haluaisit kehittyä? (Missä asiassa olet huono, mutta uskot, että voisit parantaa osaamistasi?)
 11. Onko sinulla jotain kysyttävää meiltä? (Oletko tehnyt lainkaan taustatutkimusta yrityksestämme? Tiedätkö mitä me edes teemme?)

Yllättävämpiä haastattelukysymyksiä:

Nämä ovat kysymyksiä, joita et välttämättä kohtaa niin usein, mutta jotka paljastavat sinusta hyvin paljon.

 1. Oletko onnekas ihminen?
  (Tämä on amerikkalaisten startuppien käyttämä kysymys. Ihmiset, jotka kokevat olevansa onnekkaita, menestyvät yleensä paremmin.)
 2. Jos palkkaisimme sinut ja puolen vuoden päästä irtisanoisit työsopimuksen, niin miksi olisit tehnyt sen?
  (Tämä kysymys on suunniteltu hämäämään, jotta hakija kertoisi epäilyksistään työpaikan suhteen. Ensimmäinen osa saa hakijan ajattelemaan, että hänet on jo palkattu työhön. Näin hakija rentoutuu. Toisessa osassa taas kysytään miksi työntekijä voisi pettyä työpaikkaan. Tämä kysymys paljastaa usein esimerkiksi sen, jos työnhakija etsii väliaikaista tehtävää, kunnes unelmien työpaikka kutsuu.)
 3. Jos palkkaamme sinut ja puolen vuoden päästä mietit, että tämän työn aloittaminen oli elämäsi paras ratkaisu. Mitä on tapahtunut?
  (Käytännössä kyseessä on sama kysymys kuin yläpuolella esitetty, mutta vastakkaisesta näkökulmasta. Käytännössä tällä selvitetään, mitä asioita arvostat työpaikassa ja elämässäsi.)
 4. Mitkä kolme asiaa muuttaisit tässä työpaikassa/yrityksessä?
  (Tässä testataan kandidaatin taustatutkimusta yrityksestä/alasta ylipäänsä. Lisäksi katsotaan, miten nopeasti hakija keksii kehitysehdotuksia tyhjästä.)
 5. Selitä jokin monimutkainen asia, josta tiedät paljon.
  (Tällä haastattelukysymyksellä pyritään kartoittamaan, kuinka hyvin osaat yksinkertaistaa monimutkaisia asioita. Joskus työnhakijaa pyydetään esittelemään asia fläppitaululla.)
 6. Jos saisit 100 000 euroa yrityksen perustamiseksi, millaisen yrityksen perustaisit ja mihin käyttäisit rahat?
  (Tässä halutaan selvittää, mikä on työntekijän todellinen intohimo ja miten hän näkee yritystoiminnan eri alueiden tärkeyden.)

Työhaastattelua varten kannattaa tehdä taustatutkimusta

Selvitä ennen työhaastatteluun menoa, millaiseen yritykseen olet hakemassa ja millaisia asioita yrityksessä arvostetaan. Selvitä myös, kuka sinut haastattelee ja millainen ihminen hän on. Näiden tietojen avulla voit muokata vastauksiasi yritykseen paremmin sopiviksi.

Katso Marko Majavan video työhaastattelukysymyksistä:

Yleisien ja yllättävien kysymysten lisäksi, on olemassa myös kiellettyjä kysymyksiä. Kysymyksiä, joihin sinun ei tarvitse vastata. Voit lukea lisää kielletyistä kysymyksistä meidän blogikirjoituksesta, ”8 kysymystä, joita työhaastattelussa ei saa kysyä”.

By | 2019-01-25T13:17:49+02:00 13.9.|Työnhaku|0 Kommenttia

Tietoa kirjoittajasta:

Jätä kommentti