Näillä ohjeilla saat unelmiesi työpaikan kolmessa viikossa

Aloita työllistymispeli alusta - omilla säännöilläsi

Työnhaku – Näillä ohjeilla saat unelmiesi työpaikan kolmessa viikossa

Työnhaku on aluksi jännittävää.

On hauska kehua itseään ja muistella, miten erilaisia töitä vuosien aikana onkaan tultu tehtyä. Palata oman uran alkuun ja ensimmäisiin oikeisiin töihin. Listata vanhoja lehdenjakokeikkoja, puhelinmyyntiä ja mansikanpoimintaa. Parhaimmillaan nostalgiatripin voi viedä vuosikymmenten taa etsimällä vanhoja työtodistuksia tai koulun päättötodistusta arkistosta.

Firmojen vertailu on kivaa ja on mukava unelmoida uusista mahdollisuuksista, hilpeistä työkavereista ja jännittävistä projekteista. Ehkä tarjolla on tehtäviä, joissa pääsee matkustelemaan ympäri maailmaa? Palkkakin on tietysti himpun verran parempi kuin edellisessä duunissa.

Valitset unelmiesi työn ja pistät hakemuksen menemään uudenaikaisesti työnhakuportaalin kautta.

Mitään ei kuulu viikkoihin.

Mitä enemmän aikaa ensimmäisen hakemuksen lähettämisestä on kulunut, sitä enemmän pieni peikko nakertaa itseluottamusta.

Mitä jos en enää kelpaakaan kenellekään? Mitä jos aika on jo ajanut ohi minusta?

Päätät laittaa kymmeniä hakemuksia kerralla. Kyllähän niistä pakosti joku kiinnostuu. Leikkaa-liimaa-systeemillä hakemusten lähettämisessä ei kauaa nokka tuhise.

Vieläkään ei tärppää.

Päätät lähettää hakemuksen kaikkiin alan työpaikkoihin, jotka vain löydät. Kyllä nyt joku varmasti ottaa yhteyttä.

Saat vihdoin kutsun haastatteluun!

Stressaat haastattelusta etukäteen niin paljon, ettet saa yöllä lainkaan unta. Aamulla työhaastatteluun saapuu uupunut varjosi, joka maanittelee työpaikkaa työnantajalta.  Ei kukaan sellaista luuseria halua palkata.

Turhaudut, masennut ja syrjäydyt.

Ansiosidonnainen kuluu loppuun. Käyt kolme kertaa työkkärin järjestämällä CV-kurssilla. Edes kurssin kouluttaja itse ei usko kurssista olevan mitään hyötyä kenellekään.  Ei CV:llä saada työpaikkoja. Työpaikkoja saadaan suhteilla. Aikaa kuluu ja lopulta joudut tekemään Mölkky-pelejä 9 euron ”päiväpalkalla”.

Olet hävinnyt työllistymispelin.

Käynnistä työllistymispeli uudelleen – sinun säännöilläsi

Tämän artikkelin luettuasi saat tarvittavat eväät työllistymispelin voittamiseen. Itsestään se ei tapahdu, eikä se missään nimessä ole helppoa. Työelämän realiteetteihin on vaikea vaikuttaa. Ne tarjoavat pelikentän, mutta sinä päätät, millä säännöillä pelataan.

Voit jäädä voivottelemaan huonoa tuuria, voit luottaa TE-toimiston etsivän sinulle sopivan työpaikan, tai voit mennä Populukseen laulamaan karaokea. Se on nykyään vuorokauden ympäri auki!

Voit myös jatkaa copy-paste-hakemusten lähettelyä työnantajille, jotka eivät todellakaan ole kiinnostuneita sinusta. Tämäkin on eräs tapa luoda työllistymispeliin omat säännöt. Jos lähetät tarpeeksi monta turhaa työhakemusta, voit saada nimesi Iltapäivälehtien high score -listaan. Työn löytämisessä tässä ei tietenkään ole mitään apua, mutta pääseepähän jakamaan omaa kohtaloaan koko kansalle. Lähetettyjen työhakemusten määrä ei ole mikään mittari työnhaun aktiivisuudelle.

Ota uudenlainen asenne työnhakuun. Metsästä itsellesi paras työpaikka. Se ei ole nopeaa, se ei ole kovin hauskaa eikä missään nimessä helppoa. Harvoin mikään hyvä asia tapahtuu itsestään ja ilman vaivaa.

Tässä kirjoituksessa kerron miten:

 • teet itsestäsi edes palkattavan oloisen,
 • kartoitat sopivat työtehtävät ja yritykset,
 • saat ohituskaistan ihmisiin, jotka päättävät palkkauksesta,
 • varmistat, että olet aina paras vaihtoehto.

 

Tervetuloa uudenlaisen työnhaun oppaan pariin!

Perusasiat kuntoon – tee itsestäsi palkattava

”Kravatti kuntoon ja työhaastatteluun!” Petri muisti laittaa vaatteet päälle.

Perusasiat tarkoittavat niitä juttuja, jotka mahdollistavat sen, että rekrytoija voi palkata sinut. Näitä ovat ne iänikuiset CV:t, LinkedIn-profiilit ja työhakemukset.  Niiden on oltava kunnossa alusta lähtien. Ne vastaavat sitä, että mennessäsi työhaastatteluun sinulla on vaatteet päällä. Siitä harvoin saa suoraan lisäpisteitä, mutta niiden puuttuminen yleensä pilaa koko työnhaun.

Jos sinulla ei ole edes CV kunnossa, niin tästä artikkelista tuskin on mitään iloa. Aloita vaikka lukemalla ensin tämä kirjoitus: https://www.ukkowork.fi/nain-teet-hyvan-ansioluettelon/

CV-kurssitukset käyneet ihmiset voivat jatkaa lukemista eteenpäin:

 1. LinkedIn

Jos haet mitä tahansa työtä, jossa ollaan jonkinlaisen näyttöpäätteen tai toimiston lähellä, sinulla tulee ehdottomasti olla LinkedIn-profiili. LinkedIn on kerännyt kaiken mahdollisen työelämädatan yhteen paikkaan. Kerron myöhemmin tässä tekstissä, miten oikeasti voit hyöyntää LinkedIniä. Lähtökohtana on kuitenkin se, että sinulla on LinkedIn-tili, tilillä koko työhistoriasi, hyvä profiilikuva, selkeä kuvaus sinusta persoonana sekä omat osaamisalueesi listattuna. Jos sinulla on jo valmiiksi tililläsi pari tuhatta kontaktia, ei hirmu paljon ainakaan heikennä työllistymisen mahdollisuuksia.

 1. Omat verkkosivut

LinkedIn on perusvaatimus. Jos haluat saada unelmiesi työpaikan, se ei riitä. Sinun pitää tehdä enemmän. Seuraava vaihe on tehdä yksinkertainen verkkosivusto, jossa kerrot mitä osaat ja mitä haluat tehdä. Verkko on pullollaan erilaisia palveluita, joissa voit tehdä ilmaiset nettisivut. Jos serkkusi on hyvä tekemään nettisivuja, pyydä häneltä apua. Jos hän pyytää pari sataa vaivanpalkaksi, maksa se ilolla.  Muutama satanen on pieni hinta työpaikasta. Verkkosivuille kootaan kaikki sinun työuraasi liittyvä tieto. Se mitä olet tehnyt, mitä haluat tehdä, mitä osaat, mitä haluat oppia jne. Mitä enemmän positiivista sisältöä kokoat, sen parempi.

 1. Twitter-tili

Twitter-tilin voi tehdä muutamassa minuutissa. Tee siis sellainen pelkästään työnhakua varten. Seuraa oman alasi merkittävimpiä asiantuntijoita, retwiittaa oman alan uutisia ja jos haluat, niin kirjoita vaikka jotain omia mielipiteitäsi. Twitter-tilin ideana on, että voit näyttää olevasi kiinnostunut alastasi. Jos sinulla on omat verkkosivut, LinkedIn-profiili ja Twitter-tili täynnä oman alan keskustelua, vaikutat jo todella varteenotettavalta ammattilaiselta, ehkä jopa edelläkävijältä tai sisäpiiriläiseltä.

Jos aloitat tyhjästä, saat nämä kolme tehtyä yhdessä tai kahdessa illassa. Mutta onneksi sinulla on hyvin aikaa ja voit panostaa vaikka kokonaisen viikon näiden perusasioiden viimeistelyyn.

Fakta: Työpaikat saadaan suhteilla

Keijo, Janne ja Petri luovat ihmissuhteita ja parantavat rekrytoinnin todenänköisyyttä.

Perusasiat ovat kunnossa, nyt voidaan vetää pelikentän rajat. Ensimmäinen fakta on se, että työpaikat saadaan suhteilla. Voisin keksiä tähän jonkun sopivan prosentin, vaikkapa 78,2 % työpaikoista täytetään suoraan suhteilla. Se ei pidä tietenkään paikkaansa, koska keksin luvun itse. Mutta fakta on kuitenkin, että melkein kaikki työpaikat täytetään suhteilla. Ne voivat olla piilotyöpaikkoja tai julkisessa haussa olevia työtehtäviä, yhtä kaikki.

Luotatko itse enemmän tuttuihin vai tuntemattomiin? Tämä on syy, jonka vuoksi työpaikat täytetään yleensä suhteilla. Työnantajat kyselevät ensimmäisenä omista verkostoista sopivia tekijöitä ja jos sopivaa henkilöä ei löydy, avataan julkinen haku tai palkataan rekrytointikonsultti.

Headhunterit ja rekrykonsultit etsivät taas ihmisiä omista verkostoistaan ja tuttavapiiristään.

Tässä kohtaa taas monen valveutuneen lukijan kädet nousevat pystyyn; ”Miten epäeettistä! Hyväveli-kerhoja! Vapaamuurarit taas työssään! En ala!”. Valitettavasti näin tämä maailma nyt vain toimii. Jos haluat hyviä töitä, sinun tulee tuntea oikeita ihmisiä.

Tässä on taas valinnan paikka. Oletko valmis näkemään vaivaa unelmatyösi löytämiseksi, vai lopetatko homman tähän, koska sinun pitääkin pyytää apua muilta ihmisiltä? Jos lopetat, niin ole ainakin rehellinen itsellesi ja myönnä, ettet ole valmis tekemään tarvittavia asioita. Jos päätät jatkaa, niin tiedät seuraavan tehtävän: Tunne ihmiset jotka päättävät työpaikkojen jakamisesta.

Todennäköisesti et vielä tiedä ketä nämä ihmiset ovat. Jos tietäisit, olisit jo saanut uuden työn. Ennen kun voit tavoittaa oikean ihmisen, tulee sinulla olla selkeä kuva siitä, millainen unelmien työpaikkasi on.

Täydellisen työpaikan löytäminen

Minkäs työpaikan sitä tänään valitsisi” Mietti Katri ja listasi kaksikymmentä parasta työnantajaa.

Kun tiedät mitä haluat, osaat myös etsiä sitä.  Nyt on aika avata UKKO Workin avoimet työpaikatOikotie, MOL, Duunitori ja Google. Selaile työtehtäviä ja yrityksiä, joista olet kiinnostunut. Listaa ylös sopivat tehtävänimikkeet sekä unelmayritykset.

Kun löydät uusia titteleitä, jotka kiinnostavat sinua, kirjoita ne ylös ja katso hakeeko jokin muukin yritys samalla keksityllä työnimikkeellä. Firmoilla tuntuu olevan keskinäinen kilpailu siitä, miten oudon nimikkeen jollekin tavalliselle työlle saa keksittyä. Tämä hankaloittaa työnhakua, koska samalla tehtävällä voi olla viisikymmentä eri titteliä.

Selaile LinkedInissä kiinnostavia työtehtäviä sekä yrityksiä, joissa tuttavasi ovat töissä. Tsekkaa Facebook ja Twitter, jos niistä löytyisi vielä lisää ideoita.

Ole avoimin mielin ja listaa ylös jokainen työtehtävä ja yritys, josta olet kiinnostunut. Tavoitteenasi on tehdä mahdollisimman kattava lista töistä, joita haluaisit tehdä.  Voit myös päivittää listaa vaikka viikon välein ja katsoa, onko uusia työpaikkoja ilmaantunut työnhakupalstoille.

Älä myöskään supista listaa niihin yrityksiin, jotka julkisesti ovat ilmoittaneet avoimista työpaikoista. Muista, että työpaikat saadaan suhteilla ja suuri osa työpaikoista ei koskaan päädy julkiseen hakuun. Tämä on sinun etusi, sillä me metsästämme sinulle ne paikat, joita muut eivät osaa vielä edes hakea.

Pyydä apua oikeilta ihmisiltä

Maria tiesi, että vain pyytämällä voi saada apua.

Kuten aiemmin jo kävi selväksi; työpaikat saadaan aina suhteilla. Perinteinen tapa pyytää apua ystäviltä on ilmoittaa LinkedInissä tai Facebookissa: ”Etsin töitä, suositelkaa minua”. Tällainen harvoin johtaa mihinkään. Jos itse näen tällaisen viestin, mieleen yleensä juolahtaa yksi tai kaksi firmaa, jotka voisivat olla potentiaalisia työnantajia tuttavalleni.

Jos muistan ehdottaa näitä paikkoja työtä etsivälle kaverilleni, saan yleensä kielteisen vastauksen. Jotakin tähän tyyliin: ”Ihan hyvä, mutta minä en tee lainkaan näitä hommia. Olen erikoistunut tähän ja tähän asiaan, en tähän.”

Kiva kuulla.

Tämän olisi tietysti voinut kertoa jo etukäteen, ennen kuin tuhlasin omaa aikaani. Suurimman osan ajasta tällaiset avunpyynnöt menevät feedissä ohi. Astetta parempi tapa on tehdä sometyöhanku-kampanja.  Tällaisessa kampanjassa työhakija tekee omat nettisivut ja sinne videohakemuksen. Kavereita pyydetään auttamaan työnhakusivuston jakamisessa. Parhaimmillaan tällaiset kamppikset toimivat oikein mainiosti. Jos sivusto ja video ovat korkealaatuisia, niitä jakaa mielellään. Tällaisissa pyynnöissä on erityisen tärkeää herättää tunteita. Ihmiset haluavat auttaa, mutta on helpompi auttaa silloin kun se on helppoa.

Tee suosittelusta helppoa

Koska sinulla on jo valmiina lista parhaista yrityksistä ja työpaikoista, on hyvin helppoa stalkata LinkedInistä sellaiset kaverit, jotka ovat joko töissä näissä firmoissa tai tuntevat jonkun, joka on jo firmassa töissä.

Suosittelusta pitää tehdä mahdollisimman helppoa. Jos kyselet kaveriltasi näin: ”Satutko tuntemaan ketään Nokialta, haluaisin sinne töihin”, joutuu kaverisi pähkäilemään omaa sosiaalista verkostoaan ja miettimään löytyykö sieltä sopivia henkilöitä. Ihmiset vaihtavat myös jatkuvasti työpaikkoja, joten on hankala muistaa missä kukakin on.

Helpota verkostosi työtä. Selvitä etukäteen, kuka ystävistäsi tuntee sen Nokian HR-pomon, jonka kanssa haluaisit tekemisiin. Ota yhteyttä tähän kaveriisi ja pyydä palvelusta. Kaikkein varmimmin onnistut, kun teet kaverillesi valmiin pohjan introa tai suosittelua varten.

Esimerkkiviesti voisi olla vaikka tällainen:

Hei Mikko!

Kuten olet ehkä huomannut, olen metsästämässä itselleni uutta työtä.

Tunnet LinkedInin perusteella Maria Könösen. Haluaisitko tehdä pienen palveluksen ja yhdistää hänet minuun? Olen todella kiinnostunut heidän yrityksestään.

Esimerkiksi näin:

”Terve Maria,
vanha opiskelukaverini Pertti olisi kiinnostunut keskustelemaan potentiaalisista työtehtävistä yrityksessänne. Ehtisitkö vaihtaa hänen kanssaan pari sanaa. Pertin puhelinnumero on 040 xxxx xxx ”

Kiitos paljon jo etukäteen!

Terveisin
Pertti

 

Miten itse reagoisit, jos saisit tällaisen viestin? Muutaman minuutin kuluttaminen toisen auttamiseen ei ole paha rasti, varsinkin kun auttaminen tarjoillaan tällä tavalla avaimet käteen -pakettina nenän eteen.

Voi olla, että kaikki eivät tähän tarjoukseen tartu, mutta todennäköisesti suurempi osa kuitenkin.

Ei kannata laittaa kaikkia munia yhteen koriin, vaikka olisit kuinka innoissasi yhdestä työpaikasta. Hae aina useampaa tehtävää. Käy läpi listaltasi ainakin kymmenen yritystä tai positiota, joihin haluaisit hakea ja pyydä niihin esittelyä, suositusta tai introa.

Tapaa jatkuvasti uusia ihmisiä

Åke on iloinen, koska hänen kaverinsa Matti lähti käymään kahvilla rennoissa merkeissä.

Työttömällä työnhakijalla on muutama vaaranpaikka. Ensimmäinen on se, että jää kaikkien sosiaalisten ympyröiden ulkopuolelle ja toinen se, että oma ammattitaito heikkenee vähä vähältä ja lopulta katoaa kokonaan. Kun nämä kaksi ikävää kohtaloa osuvat samalle ihmiselle, tulee hänestä syrjäytynyt.

Masennus ja ahdistus odottavat kulman takana ja töihin pääseminen muuttuu käytännössä mahdottomaksi.

Onneksi molemmat voi välttää hyvin helposti! Tapaa ihmisiä jotka ovat kiinteästi työn syrjässä kiinni. Käy lounaalla tai kahvilla vanhojen tuttujen, opiskelukavereiden, harrastustuttujen, naapureiden tai pikkuserkkujen kanssa. Tapaa ihmisiä, jotka ovat töissä sellaisissa paikoissa, joissa itse haluaisit olla. Pyydä heitä tutustuttamaan sinut muihin saman alan ihmisiin. Käy tapaamassa muiden ystäviä, tutustu uusiin ihmisiin ja verkostoidu. Pikkuhiljaa tunnet suurimman osan niistä ihmisistä, jotka voivat vaikuttaa työllistymiseesi.

Verkostoituminen voi estää syrjäytymistä, mutta työnhaussa siitä ei ole hyötyä, ellet tee sitä järjestelmällisesti ja tavoitteellisesti. Jos haluat töihin markkinointialan yritykseen, ei ole mitään hyötyä käydä rakennusinsinöörien vuosittaisella seminaariristeilyllä.

Taktinen verkostoituminen positiivisessa valossa alan oikeiden ihmisten kanssa moninkertaistaa mahdollisuutesi työllistyä.

Oletko jo identifioinut itsesi työttömäksi työnhakijaksi? Silloin töissä olevien ihmisten tapaaminen voi tuntua nololta. He kun usein kysyvät mitä teet? On inhottavaa myöntää olevansa työttömänä, se sisältää vahvan stigman. Kannattaa mielummin esitellä itsensä jollain muulla tittelillä. Esimerkiksi kevytyrittäjä on hyvä termi. Kuka tahansa voi olla kevytyrittäjä. Riittää että rekisteröidyt UKKO.fi-palveluun. Se on ilmaista eikä velvoita mihinkään. Rekisteröitymisen jälkeen voit kuitenkin hyvillä mielin sanoa olevasi kevytyrittäjä.

Vaihtoehtoisesti voit oikeasti aloittaa mielenkiintoisia ja osaamista ylläpitäviä uusia projekteja.

 

Ylläpidä ja kehitä omaa osaamistasi

Tiina on ahkera oppija. Hän tekee muistiinpanot jopa E-learning-sivuston logosta.

Digitalisaatio, robotisaatio, tekoäly, keinoäly, AI, R2D2, Apinoiden planeetta. Tulevaisuudessa kenelläkään ei ole töitä ja kaikki osaaminen on turhaa.

Eipä ihan näinkään, mutta tulevaisuus näyttää muuttuvan yhä kiihtyvällä tahdilla. Vanhoilla taidoilla ei enää tehdä kymmenien vuosien uraa eteenpäin. On tärkeää kehittää omia taitoja opiskelemalla uusia asioita, mutta myös konkreettisesti tekemällä töitä. Työttömälle tämä on tietysti vähän vaikeaa, koska, noh, ei ole töitä. Ja jos ei pääsee konkreettisesti tekemään hommia, niin sitten on taas huonompi todennäköisyys saada töitä.

Työttömänä työnhakijana kannattaakin pyrkiä tekemään projekteja jotka ovat lähellä omaa ydinosaamistasi. Voit esimerkiksi tehdä mielenkiintoisia projektitöitä freelancerina normaalia edullisempaan hintaan. Tällaisista projektitöistä on sellainenkin etu, että on mukavampi sanoa uusille tuttavuuksille, että ”teen nykyisin tällaista projektia, koska se on niin voimaannuttavaa ja on upeaa opetella uusia asioita”, kuin että ”olen työtön”. Eikä olisi ensimmäinen kerta, että tällaisista harrastusprojekteista syntyisi ihan oikea yritys, joka johdattelisi sinut uudelle uralle.

Tunge mukaan sellaisiin projekteihin joissa osaamistasi arvostetaan, hanki CV:hen merkintöjä. Älä mieti, kuinka paljon rahaa tienaat, vaan kuinka paljon hyötyä jostakin hommasta on työllistymisesi eteen.

Hyödynnä verkkokursseja
Verkosta löytyy tuhansia huippulaatuisia kursseja, aina alkaen MIT:n ilmaisista kursseista, maksullisiin webinaareihin, masterclasseihin ja ties mihin. Suorittamalla oman alan koulutuksia, pidät oman osaamisesi tuoreena. Lisäksi annat työnantajalle kuvan itsestäsi kehittymishaluisena ja motivoituneena tekijänä.

Erotu eduksesi hakijoiden joukosta

Heimo päätti henkilöbrändätä itsensä ötökkäasiantuntijaksi.

Samaa työpaikkaa hakee todennäköisesti satoja hakijoita. Näistä puolet on yleensä sellaisia, joiden ominaisuudet, kokemus ja osaaminen riittäisi periaatteessa työpaikan saamiseen. Lähtökohtaisesti kilpailet siis aina vähintään sataa kanssahakijaa vastaan.  Sinun on erotuttava eduksesi tästä nimettömästä massasta.

Tässä kirjoituksessa on mainittu perusjuttuja, joihin kaikki pystyvät, mutta suurin osa ei viitsi käyttää niihin aikaan. Esimerkiksi oman verkkosivuston tekeminen ei ole iso juttu, mutta harva sitä jaksaa tehdä. Voit siis erottautua positiivisesti ihan perusjutuillakin. Jos hakemasi tehtävä on kuitenkin todella kilpailtu, tai motivaatiosi työllistyä on oikeasti kova, niin voit käyttää vielä seuraavia erottautumiskeinoja.

Henkilöbrändää itsesi alan kovimmaksi asiantuntijaksi

Tämä on todella tehokas keino silloin, kun tiedät täsmälleen minkä erikoisalan tehtävään haluat päästä. Sanotaan että haluat vaikkapa ötököistä elintarvikkeita valmistavan yrityksen viestintäpäälliköksi. Tehtävään haku auki ja viimeinen hakemuksenjättöpävä on kolmen viikon päästä. Kolmessa viikossa brändäät itsesi helposti ötökkäalan kovimmaksi viestintäguruksi. Kas näin:

 1. Perusta blogi nimeltä ”Hyönteisiä ruokapöytään”. Kirjoita sinne kymmenen lyhyttä artikkelia, joissa nostat esiin kansainvälisiä ötökkäuutisia. Laita joukkoon vielä muutaman tieteellinen tutkimus, joiden sisällön avaat lyhyesti suomeksi.
 2. Vaihda titteliksesi LinkedInissä ”Visionary Edible Insect Expert”. Jos tarvitse apu oman tittelin keksimiseen, tsekkaa Jargonaattori. Etsi LinkedInistä jokainen hyönteisalalla työskentelevä henkilö ja lisää heidät yhteyksiksi.

 

 1. Ota yhteyttä lähialueen oppilaitoksiin ja kysele haluaisivatko he sinut kertomaan ötököiden syömisestä. Jos saat sovittua lyhyenkin puheenvuoron, voit vaihtaa Linkedin-titteliksesi ”Visionary Edible Insect Expert and Public Speaker”

 

 1. Ota yhteyttä tuttuihin tai puolituttuihin jotka ovat jossakin lehdessä töissä. Kysele haluaisivatko he tehdä jutun syötävistä hyönteisistä. Voit ottaa samaan juttuun mukaan tietysti myös muita alan toimijoita tai yritysten edustajia. Erityisesti pienemmissä maalaislehdissä on yleensä aina tilaa hyville juttuideoille. Kun juttu julkaistaan, voit jakaa sen kaikissa sosiaalisen median kanavissasi ja lisätä omille verkkosivullesi.

 

 1. Osallistu alan keskusteluun. Aina kun jossakin keskustellaan syötävistä hyönteisistä, liity mukaan keskusteluun. Kommentoi aina positiivisesti ja omalla nimelläsi. Muista että ei ole tärkeää mitä sanot, vaan se että sanot jotain.

 

Ei kuulosta kovin pahalta? Teet helposti nämä viisi asiaa seuraavan viikon sisällä. Jos aikaa on kolme viikkoa, voit loput kaksi viikkoai syventää omaa asiantuntija-asemaa jatkamalla kommentointia sosiaalisissa medioissa.

Edellä mainitut vinkit tuntuvat varmasti esittämiseltä, huijaamiselta, yli-yrittämiseltä tai muuten ikävältä ja epäeettiseltä toiminnalta. Keksit varmasti kymmeniä syitä, miksei mitään kannata tehdä. Kyllä kai työnantaja sinut palkkaa, riippumatta millainen henkilöbrändi sinulla on.

Mutta ajatellaanpa nyt vielä työnantajan näkökulmasta. Hakijoita on sata, näistä kymmenen on oikeasti hyviä. Joukossa on erilaisissa firmoissa ja julkisella puolella toimineita viestinnäin huippuosaajia. Tekijöistä muutama on ollut aiemmin elintarvikealalla töissä ja yksi selkeästi alaan täysin erikoistunut osaaja. Tottakai työnantaja haluaa ainakin kutsua haastatteluun sen jolla täysin työtä vastaava kokemus. Parista lehtijutusta ja puhekeikasta ei varmasti ole mitään haittaa.

Erotu persoonallisella videolla

Työhakemuksen tekeminen videomuodossa on nykyaikaa ja tulevaisuutta! Videohakemus kyllä ihan oikeasti kiinnittää rekrytoijan huomion, joka hyvässä tai pahassa. Videot ovat sen verran harvinaisia, että jokainen palkkausta miettivä henkilö katsoo videon. Valitettavasti suurin osa videoista on laadultaan kelvottomia. Pääsääntöisesti ongelmia on kaksi: Liian pitkä kesto ja huono ääni.

Älä jaarittele
Ainoa jota kiinnostaa kuunnella viisitoista minuuttia omakehua on ehkä äitisi. Ja hänkin kehuu videota, vain koska hänen on pakko. Videon tärkein anti on se, että rekrytoija näkee vähän minkälainen ihminen olet ja nopeasti kuulee mistä olet kiinnostunut. Hyvä työnhakuvideo voi olla kestoltaan helposti alle minuutin. Henkilökohtaisen vaikutuksen teet jo sillä, että lähetät itse kuvaamasi parin kymmenen sekunnin pätkän, joka on selkeästi kohdennettu juuri hakemaasi työtä varten.

Hyvän videohakemuksen käsikirjoitus voisi olla esimerkiksi tällainen:

Hei Keijo!

Sinä vastaat teillä ilmeisesti tästä X rekrystä?

Ajattelin lähettää tällaisen nopean työhakemusvideon.

Olen Kaija, innokas ja motivoitunut Y-alan osaaja. Olen erityisen kiinnostunut yrityksestänne, koska Z. Minusta olisi teille hyötyä, koska Q.

Kerron mielelläni lisää itsestäni haastattelussa.

Ainiiin, Huomasitko muuten CV:stäni tämän asian Ö?

Panosta äänen nauhoittamiseen

Videossa on kaksi asiaa. Ääni ja kuva. Nykyiset älykännykät pystyvät jo nauhoittamaan aivan riittävän hyvää videokuvaa. Jos et nyt laita kameraa osoittamaan suoraan aurinkoon tai leukasi alle, niin todennäköisesti kuva ei tuota ongelmaa.

Äänen kanssa pitää olla kuitenkin tarkempana:

Älä kuvaa videota tuulessa. Älä kuvaa videota väkijoukossa. Älä kuvaa videota autossa. Älä kuvaa videota paikassa jossa kuuluu huminaa, surinaa, tärinää tai rätinää.

Kuvaa video hiljaisessa sisätilassa. Parhaan lopputuloksen saat, kun lainaat tai osta kännykkään kiinnitettävän nappimikin. Esimerkiksi Roden nappimikrofonin saat ostettua 50 eurolla. Se on jo lähes ammattitason mikki, jonka saat kytkettyä suoraan kännykään. Jos teet videon, tee se kunnolla. Käytä ylimääräinen 50 euroa, koska sen avulla saat unelmiesi työpaikan.

Pidemmän video-cv:n tekemiseen löydät ohjeet täältä: Video-CV:n tekeminen, mitä pitää ottaa huomioon.

Käytä tarpeeksi aikaa työnhakuun – älä laiskottele

Kuinka paljon aikaa työnhakuun tulisi käyttää?

Vastaus riippuu siitä, kuinka kovasti haluat saada itsellesi työpaikan. Jos kotona on ihan kivaa, eikä töihin ole mikään kiire, niin ei silloin työnhakuun kannata panostaa yhtään sen enempää kuin työkkärin täti pakottaa.

Jos taas olet motivoitunut löytämään uuden työpaikan, niin käytät tietysti kaikki mahdolliset keinot työn etsimiseen. Jo pelkästään tämän yhden blogikirjoituksen vinkeissä pitäisi olla riittävästi hommaa täysipäiväiseen aktiiviseen työnhakuun. Ja sinä olet kuitenkin aikuinen täysvaltainen ihminen eli etköhän keksi vielä hurjan määrän muita tapoja löytää sopiva työpaikka.

Tätä kirjoitusta lukiessa olet ehkä älynnyt jo, että työnhaku ei ole pelkästään samanlaisten hakemusten lähettämistä kerta toisensa jälkeen. Ajankäytöllisesti työhakemusten lähettäminen on hyvin hyvin pieni osa työnhakuprosessia. Suurin osa ajastasi tulisi mennä oman osaamisen esilletuomiseen, sekä verkostoitumiseen. Siihen, että tutustut ihmisiin, jotka päättävät saatko töitä. Siihen, että käyt lounailla, kahvilla ja illanvietoissa mahdollisimman monen oman alan ihmisen kanssa. Siihen, että autat oman alan ihmisiä heidän pulmissaan. Tarjoat osaamistasi ja osallistut projekteihin. Tunget itsesi mukaan joka paikkaan.

Sinä et ole laiskiaismato. Sinä olet ihminen, joka on pian unelmiensa työpaikassa. Onnea matkaan!

 

Ps. Täytä työnhakuprofiili, niin me autetaan sopivan työpaikan löytämisessä.

 

By | 2019-08-12T13:32:31+03:00 25.8.|Työnhaku|9 Comments

Tietoa kirjoittajasta:

9 kommenttia

 1. T 26.8.2018 23:05 - Vastaa

  ”Kolmessa viikossa brändäät itsesi helposti ötökkäalan kovimmaksi viestintäguruksi.” Oikeasti. Tähänkö on tultu… tämä on sitä samaa mistä eduskunnasta pois jäävä Seppo Kääriäinen puhuu. Että on tärkeämpää miltä asiat näyttävät kuin miten ne todellisuudessa ovat. Järkyttävää. Heppoista. Moraalitonta.

 2. Katja 28.8.2018 12:08 - Vastaa

  Unelmoin pääsystä lukion lehtoriksi kotikaupunkiini. Alalle, jolle minulle on oikea koulutus. Alalla ei käytetä LinkedIniä eikä keksittyjä titteleitä.

 3. Osmo Räisänen 19.7.2019 03:45 - Vastaa

  Niin, ensinnäkin ”kiitoksia perustavaa laatua olevasta CV-työpaikkahakuni olevasta esitelmästäsi … siinä tuli selväksi ”pitkäjänteisyys, perusteellinen monesta suunnasta oleva lähestymistapa ja hienotunteisuus” … … … Haluan vain kiittää tästä auttavasta ohjeestasi … … … Kiitos … … …

  • Jake 25.6.2020 00:51 - Vastaa

   Ihan realistinen artikkeli, paitsi että menee pieleen meidän kohdalla joilla ei vaan ole verkostoja. Tai verkosto on käytännössä 1-3 ihmistä jotka saattaa olla myös työttömiä taikka aivan eri alalla.

   Verkosto on tärkein keino työllistyä, vaan myös se vaikein nyhjäistä tyhjästä.

   Ei sitä mennä kahville alan ammattilaisten kanssa jos ei tunne ketään jne.

   Itsellä ei tullut yliopiston aikana yhtään kaveria/tuttua, koska olen raitis ja eri sukupuolta kuin loput luokassa = ei mitään jakoja päästä porukkaan jotka vaan bilettää tai selittää miten oli kiva bilettää.

   Joten se mitä moni eniten kaipaa, eli verkoston saaminen kirjaimellisesti tyhjästä jäi tässäkin ongelmaksi.

   Kaikki ei vaan verkostoidu luonnostaan tai elämäntilanne tms tulee tielle.

   Siksipä me työttä ollaankin kun verkosto puuttuu, eikä työtön sitä tyhjästä luo vaikka olisi miten hyvä tyyppi ja lahjakas.

   Töihin ei mennä lahjoilla vaan sillä kenen kanssa biletti ja ryyppäsi koulussa

 4. Kai 14.2.2020 14:40 - Vastaa

  Ihan kiva opas, mutta olin etsimässä tietoa, miten työllistymispelistä pääsee pois häviämisen jälkeen, kun nyt ei enää huvita pelata. Työssäkäyvien LinkedIn-profiilit on ihan paskoja, niin ei se oikeesti ole siitä kiinni, mutta kotisivut kannattaa tehdä ihan vain oman yleissivistyksen parantamiseksi. Vois joku silti jo keksiä, miten työn saaminen oikeesti tapahtuu – ja jotenkin tuntuu, että tämä kirjoitus on asiaa pelottavan lähellä.

  Silti, osaako joku kertoa, miten pääsee tekemään mölkkypelejä?

 5. Oh come on 9.3.2020 18:26 - Vastaa

  Melkoisen pinnallinen kuva tulee työmaailmasta, työnhausta ja myös työnantajista. Ja mihin perustuu väite että KAIKKI työt saadaan suhteilla? Olisiko tutkimuslähdettä tukemaan tätä väitettä? Itselläni työuraa yli 20 vuotta takana ja yhtäkään työpaikkaa en ole suhteilla saanut, vaan ihan omalla osaamisellani.

 6. P 10.3.2020 18:13 - Vastaa

  Taisi tuo väite mennä niin että valtaosa paikoista saadaan suhteilla. Mutta ihmettelen myös tätä väitettä. Tottahan se on, että paljon töitä saa suhteilla, mutta kirjoituksesta saa sen kuvan, että lähes kaikki paikat jaetaan vain ja ainoastaan suhteilla. Jännä väite, kun itse kuulun myös tuohon ryhmään, joka on saanut kaikki paikkansa ilman suhteita. Kummallista yleistystä ilman mitään faktapohjaa. Suhteet saattavat usein helpottaa työnsaantia, mutta se että niitä ei ole, ei ole mikään kuolemantuomio työnhaulle.

 7. Työtön 24.3.2020 07:32 - Vastaa

  Tämä taisi olla satiiri työnhausta…

 8. E 5.5.2020 10:43 - Vastaa

  Olipa harvinaisen ilkeään sävyyn kirjoitettu työnhakuopas!

Jätä kommentti