Uudistunut verokortti 2019 – Yksi tuloraja, sivuveroprosentit ovat historiaa

Uudistunut verokortti 2019 – Yksi tuloraja, sivuveroprosentit ovat historiaa

Verokortit ovat uudistuneet kuluvalle vuodelle. Verokortteja on nyt vain yksi, ja palkkakausikohtaiset tulorajat ja sivutuloverokortti ovat poistuneet. Työnantajalle ei tarvitse enää antaa alkuperäistä verokorttia, vaan kopion esittäminen riittää. Myös verokortin ulkonäkö on hieman muuttunut. Vuoden 2019 verokortti tulee voimaan helmikuun alussa (1.2.2019).

Muista tuloraja ja muutosverokortti

Tänä vuonna on entistä tärkeämpää seurata omia tuloja vuoden aikana, jotta vuosituloraja ei ylity. Varsinkin, jos teet töitä usealle eri työnantajalle vuoden aikana. Jos näyttää siltä, että tuloraja ylittyy tai vähennykset muuttuvat, niin voit tilata muutosverokortin OmaVero-palvelusta tai puhelimitse Verohallinnosta. Muutosverokortin avulla voit pienentää tai suurentaa veroprosenttiasi. Jos sinulla on useampi työnantaja, niin sinun pitää toimittaa muutosverokortti heille jokaiselle.

Verokortin vuositulorajassa on huomioitu lomaraha, joka on arvioitu noin puolen kuukausipalkan suuruiseksi. Kokonaisuudessaan verokortin vuosituloraja vastaa 12,5 kuukauden palkkaa. Tulotieto perustuu vuoden 2017 palkkoihin, joiden määrää on korotettu 4 prosenttia, mikäli palkka on ollut päätoimesta. Jos olet hakenut muutosta verokorttiin vuonna 2018, niin käytetään verokorttilaskennan tulotietoja parilla prosentilla korotettuna.

Lopullinen vuoden 2019 verosi määräytyy kuitenkin vasta, kun verottaja on laskenut vuoden aikana ansaitsemasi ansio- ja pääomatulot yhteen ja tehnyt tarvittavat vähennykset. Jos olet maksanut veroja liikaa, niin saat seuraavana vuonna veronpalautuksia. Mikäli taas olet maksanut liian vähän, niin joudut maksamaan jäännösveroja eli mätkyjä.

Hyödynnä veroprosenttilaskuria

Verohallinnon sivuilta löytyvä veroprosenttilaskuri auttaa sinua tarkistamaan palkkaverokortin paikkansapitävyyden. Laskurin ja tuloksen avulla saat tietoosi, että tarvitseeko verokorttiasi muuttaa. Veroprosenttilaskuri laskee sinulle uuden perusprosentin antamiesi tietojen mukaan. Voit verrata laskurin tuloksia voimassa olevaan verokorttiin ”Vertailulaskennassa”. Tuloksista näet, että minkä verran vuositasolla sinulta peritään liikaa tai liian vähän veroja, mikäli jätät voimassa olevan verokortin ennalleen.

Verohallinnon OmaVero-palvelu

OmaVero on Verohallinnon sähköinen asiointipalvelu, jossa voit hoitaa lähes kaikki veroasiat. OmaVero-palveluun pääset kirjautumaan verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai Katso-tunnisteella.

OmaVerossa voit esimerkiksi:

 • tilata verokortin tai hakea ennakkoveroa
 • antaa henkilökohtaisen tai yrityksen veroilmoituksen
 • katsella verotustietojasi
 • maksaa veroja tai tarkistaa maksuyhteystiedot
 • katsoa veronpalautuksen määrän
 • tilata verovelkatodistuksen
 • ilmoittaa tilinumeron
 • tarkistaa ja seurata omia tietojasi

Tulevaisuudessa OmaVerossa voi myös:

 • ilmoittaa kiinteistötietoja
 • ilmoittaa tai maksaa varainsiirtovero
 • toimittaa perukirjan

Mikä on verokortti tai ennakonpidätys?

Verokortti on asiapaperi, jonka tietojen mukaan palkanmaksaja (työnantaja) toimittaa palkasta ennakonpidätyksen verottajalle. Verohallinto toimittaa verokortin vuosittain automaattisesti kaikille yli 15-vuotiaille. Uudistuksen myötä verokortissa on vain yksi tuloraja koko vuoden palkoille. Jos vuosituloraja ylittyy, työnantaja perii veron lisäprosentin mukaan.

Ennakonpidätys on vero, jonka palkan tai eläkkeen maksaja vähentää bruttopalkasta tai eläkkeestä ja tilittää Verohallinnolle. Ennakonpidätysprosentti määräytyy tulojesi mukaan, koska Suomessa on käytössä progressiivinen veroprosentti eli mitä enemmän tienaat rahaa, niin sitä suurempi veroprosenttisi on. Ennakkoperinnällä pyritään turvaamaan verojen kertyminen, niin että veroja maksetaan jo silloin, kun tuloakin saadaan.

Vielä lopuksi yksi erittäin tärkeä huomautus. Mikäli työntekijä ei näytä verokorttia työnantajalleen eikä työnantaja ole pyytänyt ennakonpidätystietoja Verohallinnosta sähköisesti, työnantajan täytyy pidättää työntekijän palkasta 60% veroa. Eli muistakaa toimittaa verokortit palkanmaksajillenne ajoissa!


Uudistunut verokortti 2019

Esimerkki verokortin voit ladata Verohallinnon sivuilta (.pdf)

Muutosverokortti 2019

Esimerkki muutosverokortin voit ladata Verohallinnon sivuilta (.pdf)

By | 2019-05-12T16:45:36+03:00 21.1.|Työnhaku, Yleinen|2 Comments

Tietoa kirjoittajasta:

Sami on UKKO Workin kovin kärppäfani. Tämän lisäksi hän on myös osaava markkinoija, jolla on halua kehittyä valitsemallaan uralla. Toimiston kuivimmat läpät kuulee yleensä Samilta. "Miksi kutsutaan isoa töppäystä Pauligilla? - Juhlamokaksi

2 kommenttia

 1. RoniK 14.8.2019 10:17 - Vastaa

  Kiitos muistutuksesta! Verokortti on nyt toimitettu ajoissa pomolle!

  • Sami Kyngäs 14.8.2019 10:35 - Vastaa

   Hieno juttu!

Jätä kommentti