Vuokratyö – Myyttejä ja huhuja liikkuu, mutta mitä se oikeasti on?

Vuokratyö – Myyttejä ja huhuja liikkuu, mutta mitä se oikeasti on?

Löysitkö sinulle sopivan työpaikan sivuiltamme? Haluaisitko hakea, mutta vuokratyö epäilyttää? Onko vuokratyö sinulle aivan uusi asia?

Vuokratyöstä liikkuu jos jonkunlaista huhua ja myyttiä. Kaverit kuiskuttelevat korvaan välillä epäuskottavaltakin kuulostavia väiteitä.

Kerron tässä blogikirjoituksessa mitä se vuokratyö oikeasti tarkoittaa.

Jos olet yrittäjä, niin voit lukea meidän toisen blogikirjoituksen ”Henkilöstövuokraus – Vuokratyövoimaa helposti ja kustannustehokkaasti”. Kyseinen kirjoitus huomio vuokratyötä paremmin yrittäjän silmin.

Mitä vuokratyö tarkoittaa?

Vuokratyö tarkoittaa käytännössä sitä, että työllistävä yritys on eri kuin se yritys, jossa työt tehdään. Kun siis haet töitä meidän kauttamme, me olemme yritys joka työllistää sinut ja joka maksaa palkkasi, mutta työn teet eri yritykseen. Olemme siis kaikki kolme liitoksissa toisiimme. Toimeksiannon tekevä yritys kertoo meille millaisia työntekijöitä he tarvitsevat. Me autamme heitä löytämään sopivat tekijät, kuten sinut ja sinä saat meiltä rahaa, kun teet töitä toimeksiantajayritykselle.

UKKO Workin missio on tarjota työntekijöille töitä. Olemme siis samanlainen yritys kuin kaikki muutkin. Maksamme palkan ja TESin mukaiset korvaukset. Tämän lisäksi työstä kertyy normaalit lomat ja eläkettä karttuu samalla tavalla kuin muissakin työsuhteissa. Me huolehdimme työsi turvallisuudesta ja terveellisyydestä. Tarjoamme työntekijöillemme myös yksityisen työterveyshuollon Mehiläisessä. Tämän lisäksi tarjoamme asiaan kuuluvat työvaatteet ja -varusteet.

Hoidamme siis kaiken mitä normaalikin työnantaja. Työt tehdään kuitenkin toimeksiantajan projekteissa.

Näin vuokratyö käytännössä toimii:

Saako vuokratyöstä huonompaa palkkaa?

Monet epäilevät, että vuokrayritys vie osan palkasta. Emme vie. Palkka jonka työpaikkailmoituksessa ilmoitamme, on se palkka, jonka sinä saat. Joissain tilanteessa pyydämme sinulta palkkatoiveen, tällöin neuvottelemme kanssasi palkasta erikseen. Jos sinulla on uskomaton motivaatio, vuosikymmenten työkokemus ja hyvät suositukset, kannattaa aina neuvotella palkasta erikseen.

Sovittu palkka on aina se, jonka sinä saat. Palkasta toki menee normaalit sivukulut ja verot, mutta niitä ei voi välttää missään työpaikassa.

Maksamme aina vähintään TESin mukaista palkkaa. Tähän siis vaikuttaa esimerkiksi koulutuksesi ja työkokemuksesi. Palkan lisäksi maksamme TESin mukaiset lisät.

Esimerkiksi:

  • iltalisät,
  • työkalukorvaukset,
  • matkakorvaukset.

Lisät riippuvat aina kyseisen alan työehtosopimuksesta eli TESistä. Emme myöskään pakota sinua mihinkään. Mikäli siis et ole tyytyväinen tarjoamaamme palkkaan, sinun ei tietenkään ole pakko ottaa vastaan tarjoamaamme työtä.

Miten vuokratyö eroaa ”tavallisista töistä”?

Ainut ero niin sanottuihin ”tavallisiin töihin” on vain se, että palkan maksaja ja konkreettinen työntekoyritys on eri. Tämä helpottaa kuitenkin sinun tilannettasi. Me haluamme pitää sinut mahdollisimman pitkään meidän työntekijänämme, mutta joillain yrityksillä työntekijän tarve on vain väliaikeinen.

Esimerkiksi rakennus- ja sähköala on tunnettu siitä, että työ kestää työmaan verran. Eli kun työmaa loppuu, on työnhaku taas edessä.

Me pyrimme etsimään sinulle aina uuden työmaan edellisen päätyttyä, näin työsuhde ei pääty vain yhteen työmaahan, vaan voi jatkua pitkäänkin.

Rehellisesti: meidän intresseissämme on pitää sinut työllistettynä mahdollisimman pitkään.

Toki vuokratyö sopii myös tilanteisiin, joissa haluat tehdä töitä keikkaluonteisesti omien aikataulujesi ja elämäntilanteesi mukaan. Nämä kannattaa kuitenkin aina ottaa esiin työhaastattelussa, jotta yhteistyö on mahdollisimman mutkatonta.

Mitä jos sairastun?

Sairastuminen on inhimillistä ja normaalia. Mikäli sairastut, niin siitä ilmoitetaan sekä käyttäjäyritykselle, että meille UKKO Workille. Sairausajalta maksetaan palkka alalla käytettävän työehtosopimuksen mukaan. Palkka maksetaan lääkäristä saatavan lääkärintodistuksen perusteella.

Mikäli siis sairastut, ilmoita siitä meille ja sovitaan, mistä käyt hakemassa sairastodistuksen. Toimita sairastodistus meille ja sen jälkeen lepää ja yritä parantua. Me pidämme sinusta huolta.

Voinko saada vakituisen työpaikan UKKO Workin kautta?

Tarjoamme myös työpaikkoja, joissa yritys etsii vakituisia työntekijöitä. Tällaisia paikkoja ovat vakituistuvat työsuhteet ja suorarekrytoinnit. Vakinaistuva työsuhde tarkoittaa sitä, että olet ensin 6kk töissä niin, että UKKO Work maksaa palkkasi, jonka jälkeen tilanteen niin salliessa, käyttäjäyritys voi ottaa sinut omille palkkalistoille. 6kk jälkeen siis allekirjoitat uuden työsopimuksen käyttäjäyrityksen kanssa ja UKKO Work jää työsuhteesta kokonaan pois.

Palkanlaskenta ei kuitenkaan ole helppo juttu ja esimerkiksi pienet yritykset haluavat ulkoistaa sekä rekrytoinnin, että palkanmaksun ulkopuoliselle tekijälle, sillä työnantaja saattaa olla itsekin tekemässä samoja töitä, kun muutkin työntekijät. Silloin on helpompaa, että yritys käyttää UKKO Workin palveluita. Meillä on ammattitaitoiset rekrytoijat ja palkanlaskijat, jotka tuntevat työehtosopimusten koukerot ja pitävät huolta siitä, että palkka tulee ajallaan tilille.

Suorarekrytoinnissa me autamme yritystä löytämään sopivan työntekijän. Jos tulet valituksi tällaiseen suorarekrytointipaikkaan, niin allekirjoitat työsopimuksen toimeksiantajayrityksen kanssa, jonka jälkeen et ole tekemisissä UKKO Workin kanssa, paitsi jos aloitat työnhaun uudelleen.

Saanko UKKO Workin kautta varmasti töitä?

Jos käy niin, että et jostain syystä saa hakemaasi paikkaa kauttamme, niin peli ei ole silti menetetty. Saamme koko ajan lisää toimeksiantoja ja katsomme aina ensin jo olemassa olevat hakemukset. Niinpä oikean paikan tullessa vastaan saatamme soittaa sinua ja pyytää töihin. Pidämme hakemustasi siis koko ajan silmällä ja pyrimme aidosti työllistämään sinut. Kannattaa myös huomioida, että Avoimet työpaikat-sivulta löytyvät työpaikat ovat sellaisia, jotka asiakasyritys on halunnut laittaa julkiseen hakuun. Suuri osa paikoista täytetään suoraan jo meille tulleiden työnhakijaprofiilien perusteella.

Miksi ette kerro toimeksiantajayrityksen nimeä?

Olet siis töissä UKKO Workissä, mutta teet töitä toiselle yritykselle. Usein työnhakijat ovat ymmärrettävästi uteliaita ja haluavat tietää jo etukäteen, mihin yritykseen töitä tehdään. Kaikissa työpaikkailmoituksissamme ei kuitenkaan kerrota, kuka on toimeksiantajayritys.

Emme tee tätä vain kiusataksemme, vaan koska yritys on halunnut ulkoistaa rekrytoinnin. Tämä tarkoittaa sitä, että he haluavat keskittyä muihin tehtäviin, sillä aikaa kun me etsimme heille sopivia työntekijöitä. Joskus kun kerromme yrityksen nimen, niin työnhakijat soittavat toimeksiantajayritykseen. Tästä eivät kaikki toimeksiantajat tykkää.

Ethän siis soita tai ota yhteyttä toimeksiantajaan, ennen kuin me annamme luvan. Näin kaikki pysyvät tyytyväisinä ja rekrytointi menee sujuvasti.

Pyrimme aina saamaan luvan yrityksen logon ja tietojen esittelyyn työhakemuksissa. Kaikki yritykset eivät halua näitä tietoja julkisesti esille.

Miten vuokratyösuhde päättyy?

Vuokratyösuhteeseen vaikuttavat kaikki samat lait, kuin muihinkin työsuhteisiin. Määräaikainen työsuhde päättyy määräajan päätyttyä. Määräaikaisen työsuhteen voi päättää myös ennen määräaikaisuuden päättymistä. Työntekijä ja työnantaja voivat purkaa määräaikaisen työsuhteen koeaikana. Koeaika on puolet määräaikaisen työsuhteen pituudesta tai maksimissaan 6kk. Mikäli koeaika ehtii umpeutua, mutta työsuhde halutaan lopettaa, voidaan se tehdä yhteisestä sopimuksesta.

Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde ei lähtökohtaisesti pääty muuta kuin eläkeikään. Jos taas haluat lopettaa toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen, voit purkaa sen koeaikana, tai irtisanoutua. Mikäli irtisanoudut, niin sinulla on irtisanomisaika, joka riippuu työsuhteen pituudesta. Joskus toistaiseksi voimassa oleva työsuhde voi päättyä myös tuotannollistaloudellisista syistä. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksellään taloudellisesti vaikeaa, jonka takia he joutuvat irtisanomaan ihmisiä. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista.

Luo työnhakijaprofiili jo tänään

Kuten artikkelissa mainitsin, suuri osa työpaikoista täytetään ns. ”vanhasta kannasta”, eli sellaisista hakemuksista joita olemme jo etukäteen saaneet. Saattaa olla, että juuri sinun osaamisellesi on kysyntää nyt! Täytä siis työnhakijaprofiili jo tänään, etkä menetä unelmiesi työpaikkaa. Luo työnhakijaprofiili tästä.

Katso Marko Majavan video vuokratyöstä!

By | 2019-06-04T10:36:37+03:00 21.3.|Henkilöstönvuokraus|0 Kommenttia

Tietoa kirjoittajasta:

Jätä kommentti