Yrittäjä-Mikon tarina

Yrittäjä-Mikon tarina

Tässä on Mikko. Mikko on ahkera suomalainen siivousyrittäjä. Harrastaa vapaa-ajallaan jalkapalloa ja kalastusta. Tai harrasti aikaisemmin. Nykyään Mikko on oikea yhteiskunnan tukiranka. Hän maksaa veroja vähän keskimääräistä enemmän, luo lisäarvoa ja työllistää ihmisiä.

Mikko on yksi niistä ihmisistä, jotka tulevat pelastamaan tämän maan. Mikko ja kymmenet tuhannet muut pienyrittäjät tulevat työllistämään seuraavien vuosikymmenten aikana yhä kasvavan joukon suomalaisia.  Isot yritykset ”tehostavat toimintojaan”, mutta Mikko se vaan palkkaa lisää ammattilaisia.
Mikko hoitaa hommansa viimeisen päälle oikein ja rehellisesti. Työntekijät saavat palkan ajallaan ja pääsevät työskentelemään kunnon välineillä. Tämän vuoksi työntekijät pitävät Mikosta.

Sitoutuneet työntekijät pitävät Mikosta ja Mikko arvostaa heitä. Mikko kunnioittaa myös asiakkaitaan, sillä he mahdollistavat yrityksen toiminnan. Mikko ei pidä viranomaisista, jotka vaativat kolmannen asteen siisteysinsinöörin työturvallisuuskorttia. Mutta ei Mikko valita. Hän on suomalainen yrittäjä ja ylpeä siitä.

Yrittäjälläkin voi olla ongelmia

Mikolla on kuitenkin yksi iso ongelma. Vaikka asiat pyrkisi aina hoitamaan oikein, välillä sattuu ikäviä virhearviointeja. Uuden henkilön työllistäminen on aina riski. Uusi työntekijä kannattaa palkata vasta sitten kun on aivan pakko. Vasta sitten, kun tulevalle työntekijälle on varmistettu täyden päivän tunnit, voi rekrytoinnin aloittaa. Tämä tarkoittaa sitä, että Mikko itse tekee vähän pidempää päivää. Tai loppuvaiheessa melkein tuplasti pidempää päivää. Mutta ei Mikko työtä pelkää. Hän on yhteiskunnan tukiranka. Hänen ansiostaan Suomi saadaan nousuun. Kyllä vuodessa aina muutaman kuukauden voi tehdä 16 tuntista työpäivää. Ansaitulla eläkkeellä ehtii sitten lepäämään.

Taloudellisten realiteettien lisäksi Mikko on oppinut, että rekrytoinnissa tulee olla äärimmäisen tarkka.

Mikko on kuullut tarinoita muilta yrittäjiltä, miten työntekijä on valehdellut työhaastattelussa, miten työpaikalta on kadonnut tavaroita tai työntekijän motivaatio on ajan myötä kadonnut pois. Saman alan yrittäjäkollega on oluttuopin ääressä tilittänyt siitä, miten työntekijä on uhkaillut liiton lakimiehillä ja saanut kiristettyä muutaman kuukauden lisäpalkan irtisanomisen yhteydessä. Pakko se on maksaa, koska rahat eivät riitä riitaiseen oikeudenkäyntiin. Mikko kyllä tietää, että tarinoissa on aina kaksi puolta, mutta tästä huolimatta hän on äärimmäisen tarkka työntekijän palkkauksessa.

Yrittäjä tekee itse

Mikko lukee jokaisen hakemuksen huolellisesti läpi, haastattelee kaikki potentiaaliset työntekijät, tarkistaa heidän suosituksensa ja vasta tämän jälkeen tekee päätöksen rekrytoinnista. Mikko on oman alansa ammattilainen ja tietää mitä hyvältä työntekijältä vaaditaan. Rekrytointiprosessi on pitkä ja välillä vähän puuduttava. Muutaman kerran illalla töiden jälkeen Mikon selatessa työhakemuksia on vaimo ”vähän” kyseenalaistanut työmäärää ja puhunut jostain ”yhteisestä ajasta”. Mikko on tuhahdellut takaisin, hän on yhteiskunnan tukiranka ja tämän maan tulevaisuus. Kyllä hän jaksaa ja kyllä se vaimokin varmasti ymmärtää. Rakkaudesta se hevonenkin potkii. Muutama työntekijä vielä lisää, niin toiminta on jo tarpeeksi suurta, eikä Mikon tarvitse tehdä niin pitkiä päiviä. Suomalainen yrittäjä on ikuinen optimisti. Muutama vuosi vielä, niin koittaa valoisammat ajat.

Aina ei mene kuin Strömsössä

Ja onhan niitä vastoinkäymisiäkin mahtunut matkan varrelle. Muutama vuosi sitten iso asiakas kilpailutti siivouspalvelut ja päätyi jättikokoiseen kansainväliseen kilpailijaan. Tarjous oli halvempi. Mikkoa vähän ihmetytti, koska hänen hinnoittelunsa on jo äärimmilleen kiristettyä. Onneksi ihmettelyyn ei ollut kovin paljon aikaa, sillä piti lähteä hankkimaan uusia asiakkaita. Kärsivälliselle vaimollekin piti vähän selitellä, minkä vuoksi tässä kuussa ei nostettaisi palkkaa. Eihän suomalainen yrittäjä lomauta työntekijöitä, ennen kuin on otettu vähän lainaa ja jätetty oma palkka maksamatta.

Mikon alaiset kunnioittavat häntä. He pitävät Mikkoa luotettavana ja ovat tarvittaessa valmiita tukemaan häntä. Sairaslomien ja kesälomien aikaan kaikki työt on saatu hoidettua, kun muut ovat ottaneet ekstrakeikkoja. Ylityökorvaukset kuitenkin tekevät hommista melkein kannattamattomia, joten Mikko on ahkeraan tapaan hoitanut tällöin hommia mahdollisimman paljon itse. Kyllä terve mies työtä tekee. Ja Mikkohan on terve. Ei ehkä niin terve kuin aikaisemmin. Silloin kun aikaa riitti kalastamiseen, lenkillä käymiseen ja harrastefutikseen. Ja on välillä vähän stressiä ja hengenahdistusta ja vatsakipuja ja muuta pientä. Mutta kyllähän niitä ehtii selvittelemään myöhemminkin. Vaikka sitten kun yritys on vähän vielä kasvanut…

Suomalaisen yrittäjän loppu

Tiedätkin jo varmaan tarinan lopun. Tai ainakin yhden niistä. Lähipiiristäsi löytyy varmaan lukemattomia tällaisia tarinoita. Suomalaiset yrittäjät ovat raudanlujaa tekoa, mutta myös äärimmäisen jääräpäisiä. Mistään turhasta ei haluta maksaa ja kaikki tehdään itse. Lopputuloksena Mikon tarinassa voi olla jokin seuraavista:

  • Mikon vaimo jättää hänet, koska Mikko on tehnyt viimeiset kolme vuotta töitä ympäri vuorokauden eikä ”yhteistä aikaa” ole ollut lainkaan.
  • Mikko saa burnoutin ja yritys menee konkurssiin, koska asiat eivät hoidu ilman häntä.
  • Useampi asiakas lopettaa yhteistyön ja Mikon verot menevät ulosottoon ja yritys konkurssiin.
  • Mikko jatkaa samalla tavalla, yritys kasvaa ja Mikko saa sydänkohtauksen kymmenen vuoden päästä.
  • Mikko on poikkeusyksilö, joka ei tarvitse lainkaan unta. Hän selviää kaikesta, myy yrityksensä, saa eläkerahat, muuttaa Fuengirolaan ja alkoholisoituu.

Tätä kyseistä ”Mikkoa” ei oikeasti ole olemassa. Mikkon on tätä rekrytointikurssin esittelyä varten keksitty hahmo. Mutta tällaista on suomalaisen yrittäjän arki karuimmillaan. Sinä tiedät sen parhaiten. Me UKKO Workissa arvostamme suomalaisia yrittäjiä. Mekin tiedämme millaista yrittäjänä oleminen parhaimmillaan ja pahimmillaan on. Tunnemme vatsanpohjassa sen ylpeyden tunteen, kun saa ison projektin maaliin. Ja toisaalta ne aamuyöhön venyneet tunnit toimistolla kylmän pizzan ja hohtavan näytön äärellä, kun deadlinet puskevat päälle ja vastuu on ainoastaan itsellä.

Me tarjoamme apua

Me UKKO Workissa haluaisimme auttaa Mikkoa ja suomalaisia yrityksiä menestymään. Ennen UKKO Workin perustamista loimme UKKO.fi:n, jonka avulla yksityishenkilö voi toimia yrittäjämäisesti. Nyt tarjoamme palvelua, jonka avulla Mikko voi työtaakan kasvaessa palkata keikkatyöntekijän vuokrasuhteeseen. Työmäärän yhä kasvaessa, työntekijä voi jäädä täyspäiväisesti Mikolle töihin.

Autamme myös rekrytoinnissa. Etsimme oikeat henkilöt satojen joukosta ja tarjoamme heitä haastateltavaksi. Vain Mikko itse tietää, millaisia tekijöitä hän haluaa ja lopullinen päätös on hänellä. Me voimme kuitenkin vuosikymmenten kokemuksella löytää aina kolme hakijaa, joista yksi on täydellinen.

Kun Mikko antaa yhteystietonsa meille, me autamme häntä. Emme tee ihmeitä, vaan tarjoamme lisäkäsipareja silloin kun on kovin kiire. Näin yrittäjä voi keskittyä siihen missä hän on paras. Ja iltaisin voi keskittyä siihen usein mainittuun ”yhteiseen aikaan”. Kun elämä on tasapainossa, saa enemmän aikaan ja liiketoiminta kasvaa.

Suomalainen yrittäjä on jääräpää

Tiedämme hyvin, että suomalainen yrittäjä on jääräpää, joka ei halua maksaa turhasta. Rekrytoinnitkin voi ihan hyvin hoitaa itse iltahommina niin kuin Mikko aiemmin.
Haluamme auttaa suomalaisia yrittäjiä rekrytoimaan paremmin. Sen vuoksi olemme luoneet ilmaisen ”Rekrytoi paremmin”-verkkokurssin. Kurssi ei maksa mitään, eikä se sido mihinkään.

Kerromme kurssilla parhaat vinkkimme siihen, miten saat tehostettua rekryprosessia. Miten saat juuri oikeita hakijoita, etkä hukkaa aikaasi turhiin haastatteluihin tai hakemusten läpikäymiseen.

Oma aika on yrittäjän tärkein resurssi.

Meillä on kymmenien vuosien kokemus sekä yrittäjänä, että henkilöstöpalvelualalla toimimisesta. Olemme tehneet satoja ja taas satoja työpaikkailmoituksia sekä haastatelleet tuhansia hakijoita. Tällä kurssilla kerromme parhaat vinkkimme. Jotta sinä säästäisit aikaa, rahaa ja saisit yritykseesi parhaat työntekijät.

Kirjaudu kurssille mukaan täyttämällä alla oleva lomake:

Ilmoittaudu mukaan ”Rekrytoi paremmin”-verkkokurssille:Kurssi on ilmainen, eikä velvoita mihinkään.

By | 2018-02-14T22:04:15+02:00 10.11.|Yleinen|0 Kommenttia

Tietoa kirjoittajasta:

Jätä kommentti